Po dlhšej odmlke opäť prinášam pokračovanie seriálu o aditívach. Dnes načneme novú skupinu – konzervačné látky
Kód | Meno | Využitie / Kde sa nachádza | Charakteristika |
E200 | Kyselina sorbová | Konzervačná látka | Hoci je považovaná za neškodnú prísadu, môže spôsobiť podráždenie pokožky. |
E201 | Sorbát sodný | Konzervačná látka | Nie su známe vedľajšie účinky |
E202 |
Sorbát draselný |
Konzervačná látka | Nie su známe vedľajšie účinky |
E203 | Sorbát vápenatý | Konzervačná látka | Nie su známe vedľajšie účinky |
E210 | Kyselina benzoová | Konzervačná látka | Je pridávaná do alkoholických nápojov, pekárenských výrobkov, žuvačiek, sladkostí, ale aj inam. Možno sa s ňou stretnúť aj v kozmetických prípravkoch. Medzi jej negatívne vedľajšie účinky patrí možnosť zapríčinenia astmy, neurologické poruchy a hyperaktivita u detí. Je považovaná za rakovinotvornú! |
E211 | Benzoan sodný | Konzervačná látka, antiseptikum a maskovanie chuti u potravín, ktoré majú horšiu kvalitu. | S týmto éčkom sa možno stretnúť u nealkoholických nápojov s pomarančovou príchuťou, kde sa nachádza asi v najväčšej koncentrácii. Ďalej ho možno nájsť v tvrdých cukríkoch a lízatkách, mäsiarskych výrobkoch, pekárenských výrobkoch a rôznych prísadách do varenia (korenia). Môže zapríčiniť, resp. zhoršiť astmu. Je považovaná za rakovinotvornú! |
E212 | Benzoát draselný | Konzervačná látka | Môže vyvolať alergickú reakciu. |
E213 | Benzoát vápenatý | Konzervačná látka | Môže vyvolať alergickú reakciu. Je považovaná za rakovinotvornú! |
E214 | Etyl-p-hydroxybenzoát | Konzervačná látka | Tomuto éčku je vhodné sa vyhnúť! V niektorých krajinách je zakázané. Je považované za rakovinotvornú látku! |
E215 | Etyl-p-hydroxybenzoan sodný | Konzervačná látka | Tomuto éčku je vhodné sa vyhnúť! V niektorých krajinách je zakázané. Je považované za rakovinotvornú látku! |
E216 | Propyl-p-hydroxybenzoát | Konzervačná látka | Možnosť zapríčinenia alergie. Je považovaná za rakovinotvornú látku! |
E217 | Propyl-p-hydroxybenzoan sodný | Konzervačná látka | Tomuto éčku je vhodné sa vyhnúť! V niektorých krajinách je zakázané. Je považované za rakovinotvornú látky! |
E218 | Metyl-p-hydroxybenzoát | Konzervačná látka | Podráždenie pokožky, možnosť alergickej reakcie. |
E219 | Metyl-p-hydroxybenzoan sodný | Konzervačná látka | Tomuto éčku je vhodné sa vyhnúť! V niektorých krajinách je zakázané. Je považované za rakovinotvornú látku! |
E220 | Oxid siričitý | Konzervačná látka a antioxidant | Nájsť ho možno hlavne v pive a nealkoholických nápojoch. Ďalej sa nachádza v likéroch, sušenom ovocí, víne, zemiakových výrobkoch a octe. Známe sú astmatické problémy a poškodzovanie čreva. Ničí vitamín B1 a môže spôsobiť poruchy v metabolizme. |
E221 | Siričitan sodný | Konzervačná látka a antioxidant | Využíva sa v čerstvých pomarančových šťavách. Vlastnosti má podobné ako E220. |
E222 | Hydrogénsiričitan sodný | Konzervačná látka a antioxidant | Vlastnosti má podobné ako E220. |
E223 | Disiričitan sodný | Konzervačná látka a antioxidant | Vlastnosti má podobné ako E220. |
E224 | Disiričitan draselný | Konzervačná látka a antioxidant | Vlastnosti má podobné ako E220. |
E225 | (Potassium sulphite) | Konzervačná látka a antioxidant | Vlastnosti má podobné ako E220. |
E226 | Siričitan vápenatý | Konzervačná látka a antioxidant | Tomuto éčku je vhodné sa vyhnúť! V niektorých krajinách je zakázané. Je považované za rakovinotvornú látky! |
E227 | Hydrogénsiričitan vápenatý | Konzervačná látka a antioxidant | Tomuto éčku je vhodné sa vyhnúť! V niektorých krajinách je zakazané. Je považované za rakovinotvornú látky! |
E228 | Hydrogénsiričitan draselný | Konzervačná látka a antioxidant | Vlastnosti má podobné ako E220. |
E230 | Bifenyl (Difenyl) | Konzervačná látka | Jeho používanie je v niektorých krajinách zakázané. Využíva sa k povrchovému ošetreniu citrusových plodín. |
E231 | Ortofenylfenol | Konzervačná látka | Jeho používanie je v niektorých krajinách zakázané. Využíva sa na poľnohospodárske účely. Medzi typické plodiny patria: hrušky, slivky, broskyne, mrkva, rajčiny, ananás, sladké zemiaky, citrusové plody, nektarinky a višne. |
Foto zdroj: thinkstock