Formy Aquafitness

Formy Aquafitness

Aquajogging

Aquajogging bol odjakživa základný pilier v oblasti Aquafitnes. Vďaka náhode ho vynašiel Glenn Mc Waters. Tento tréner ľahkej atletiky v americkej elitnej jednotke námorníctva trpel komplikovaným zranením nohy. Rehabilitácie vo vode sa mu rýchlo zunovali, tak vynašiel plávaciu vestu, tzv. „Wet Vest“. Tým prekonal aj zvyšný vztlak telesnej hmotnosti a pohyb v hlbokej vode bol tak možný bez vyrovnávacích pohybov rukami. Neskôr bol z nej vyvinutý Aquajogger, známejší ako pás na Aqua-Fitness.

Aquawalking

Chôdza vo vode do výšky bedier je označovaná ako „Aquawalking“. Kontakt s dnom pritom nie je podstatný. Je vhodný predovšetkým pre začiatočníkov a starších ľudí, ktorí sa nemôžu príliš namáhať. Odporúča sa aj na regeneračný tréning po zraneniach pohybového a oporného aparátu. Aquawalking je však vhodný aj u ľudí s nadváhou, obéznych, reumatikov a pacientov s artrózou.

Aquarobic

Opakovanie rôznych cvikov vo vode s menším alebo väčším priebehom pohybov, ktoré sa opakujú v stúpajúcom tempe. Aby sa záťažový faktor ešte zvýšil, odporúča sa vykonávať pohyby s využitím „Aquatic Fitness Mitts“ (aqua rukavice s plávacími blanami).

Hydro-Aquapower

Cieľom je posilniť svalstvo a napnúť väzivo. Toto cvičenie je vhodné aj na boj proti celulitíde. Cviky sa opakujú v intervaloch v plynulom tempe. Cvičí sa 5 sérií po 15 až 30 opakovaní. Podľa stupňa obtiažnosti je možné použiť aj „Aquatic Fitness Mitts“ alebo aqua činky.

Aqua-Fatburning

Vytrvalostný tréning vo vode vo všeobecnosti aktivuje metabolizmus tukov a tomu zodpovedá aj ich vyššie spaľovanie. Pri dlhodobom zaťažení vo vode musí telo permanentne vyrovnávať stratu telesnej teploty, aby tým zabránilo efektu vychladnutia – tým sa prudko zvyšuje spotreba energie.

Aquastep

Step-Aerobic patrí k najobľúbenejším cvičeniam. Kĺby a väzy sú tu viac zaťažované kvôli rýchlemu sledu krokov a náhlym zmenám tempa. Naproti tomu pri Aquastepe pomáha jemná vlna vody. Dodatočne sa tu precvičuje koordinácia a svalstvo nôh. Vo vode nie je také ľahké dodržiavať tempo a zmeny v krokoch. Je náročné dodržiavať vo vode pozíciu.

Aquadancing/Aquarhythmic

Tancovanie vo vode na strhujúcu, rýchlu hudbu. Veľmi vhodné cvičenie v zahrievacej fáze. Pohyby nie sú príliš silné. Cvičí sa hravou formou. Často sa pohyby veľakrát opakujú. Cvičenie je podporené vysokým faktorom zábavy.

Aquaboxing

Fitnesbox nadchýna stále viac návštevníkov fitnes štúdií. Prudké pohyby nie sú ale pre každého to pravé. Údermi a kopmi sa môžu opotrebovávať kĺby. Vo vode sú tieto pohyby tlmené, údery sú pomalšie. Šetria sa tým kĺby. Cvičenie však zostáva stále dostatočne namáhavé.

Foto zdroj: thinkstock

Deivo, pre telocvikárov, ktorým záleží

Soft futbalová molitanová lopta Veľkosť: 20cm

6,90 €

Soft futbalová molitanová lopta Veľkosť: 20cm Kúpiť

Sport-Thieme Sada švihadiel Speedrope pre školy a kluby Farba: Modrá

85,50 €

Sport-Thieme Sada švihadiel Speedrope pre školy a kluby Farba: Modrá Kúpiť

Basketbalová lopta Sport-thieme Kids Veľkosť: 4

15,00 €

Basketbalová lopta Sport-thieme Kids Veľkosť: 4 Kúpiť