Srvátkový proteín je najrozšírenejší zdroj bielkovín pre športovcov súčasnosti. Bielkoviny získané zo srvátky sa v tele dokážu využiť veľmi rýchlo. To dáva ideálny zdroj na doplnenie bielkovín po tréningu. Cenová škála, ako aj kvalita výživových doplnkov založených na srvátke je veľmi široká. Ak má niekto hlboko do vrecka, siahne po lacnejších srvátkových proteínoch. Ak financie na výživové doplnky prakticky neexistujú, kupuje sa sušená sladká srvátka za pár eur. A práve na túto chybu by som rád v tomto článku poukázal.
Bežne sa v obchod.sportujeme.sk stretávame s otázkami o výbere proteínu bez laktózy. Pri komunikácii so zákazníkom vysvitne, že intolerancia na laktózu vznikla postupne. Zväčša užívaním sladkej srvátky. Ak by si z tohto článku mal čitateľ odniesť len jednu informáciu, malo by to byť:
![]() |
Srvátka, ktorú je možné kúpiť v sáčku alebo dóze, v žiadnom prípade nie je srvátkový proteín.
Áno, srvátka je zdrojom kvalitných, rýchlo sa vstrebateľných bielkovín. Ich obsah v sladkej srvátke je však zanedbateľný. Toto číslo v konečných produktoch pod týmto označením nikdy nie je vyššie ako 20-25% a veľakrát môže byť pod 10%. Dôvod prečo má sladká srvátka prívlastok sladká, je vysoký podiel laktózy. Obsah laktózy v sušine je 70-80%. Laktóza je prirodzene sa vyskytujúci mliečny cukor. Stretávame sa s ním denne a väčšina ľudí s ním nemá najmenší problém. Čo sa ale stane, ak do seba začneme dlhodobo liať srvátkové nápoje, kde bude laktóza predstavovať väčšinu?
Niekoho preženie, niekoho len rozbolí brucho. Inému nespraví nič. Rovnako však bude aj minimálny účinok z hľadiska doplnenia bielkovín pre šport.
Srvátka vzniká pri výrobe tvarohu a syrov spracovaním mlieka. Mlieko sa úmyselne zrazí. Z tuhej časti vznikne syr. Žltkastá tekutina ktorá ostane ako "odpad", je srvátka. Cca 95% srvátky tvorí voda. Sušená sladká srvátka sa vyrába odstránením vody.
Zloženie sladkej srvátky:
Sušina | 6-7 % | |
tuk | max 0,8 % | |
bielkoviny | 0,8 – 1,0 % | |
laktóza | 4,5 – 5,0 | |
kyselina mliečna | stopy | |
minerálne látky | 0,5 – 0,7 | |
kyselina citrónová | 0,1% |
zdroj: mlieko.sk
Čo je srvátkový proteín?
Srvátkový proteín je akýsi výťažok zo srvátky. Povedané inak, odstránia sa látky, ktoré nepotrebujeme. Nikdy však balastné látky nezmiznú úplne. Dobré je si zapamätať, že čím vyššie percento bielkovín proteínový prípravok obsahuje, tým je menšia šanca pre obsah laktózy. Z tohto pohľadu sú na tom najhoršie lacné gainery. Sú ideálne pre zamaskovanie vyššieho podielu laktózy a menej kvalitných surovín. Ak je podiel bielkovín v gainere napríklad 20%, zjednodušene bude zvyšných 80% predstavovať sacharidy. Záleží na výrobcovi, či siahne výlučne po kvalitných sacharidoch, alebo si dopomôže vyšším podielom mliečneho cukru a jednoduchými cukrami.
Podľa spôsobu spracovania srvátky a obsahu bielkovín má výživový doplnok iné označenie. Na obaloch je možné nájsť skratky ako srvátkový koncentrát (WPC), srvátkový izolát (WPI, CFM) alebo srvátkový hydrolyzát.
Srvátkový izolát obsahuje menšie množstvo laktózy a je kvalitnejší ako koncentrát. Tomu zodpovedá aj jeho cena. Nízke zastúpenie laktózy predurčuje izolát (CFM, WPI) aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Hoci je v nich hladina mliečneho cukru naozaj nízka (cca 2-3%), aj to môže byť pre niekoho veľa. V takom prípade je potrebné siahnuť po sójovom alebo čisto vajíčkovom proteíne.
Foto zdroj: thinkstock