Čoraz častejšie sa na mňa ľudia obracajú s otázkou alternatívy k živočíšnym bielkovinám. Ak sa nad tým zamyslíte, takýto športovci nemajú veľa možností…
Rýchly prehľad živočíšnych bielkovín a ich problémov
Srvátkový proteín
Aktuálne je najrozšírenejším zdrojom kvalitných bielkovín, predovšetkým kravské mlieko. Z neho sa získava srvátková bielkovina. Má výbornú vstrebateľnosť. Dalo by sa napísať, ideálny proteín. Nie je tomu však vždy a pre každého.
Nech srvátku filtrujete ako chcete, prakticky vždy v proteínovom prípravku ostane isté percento zvyškovej laktózy. Kvalitné značky výživových doplnkov to majú jasne uvedené na obale v zložení. U iných značiek si to musíte pri takomto výrobku z mlieka „len logicky“ domyslieť. Ak ste citlivý na laktózu, hľadáte ďalej.
Vaječný proteín
Vajíčková bielkovina bola pred nástupom tej srvátkovej, číslo jedna a veľmi populárna.
Problém č. 1 – Ak budete hľadať čisto vajíčkový proteín, nahľadáte sa. Výrobkov je len pár. Častejšie natrafíte na zmesi proteínových prípravkov z kravského mlieka a vajec.
Problém č. 2 – Kto skúšal užívať veľké množstvo vajec, možno natrafil na problém s trávením. Vajíčka sú výborným zdrojom kvalitných bielkovín, no o ich trávení to už napísať nemôžem. Aj to je dôvod, prečo sa kombinuje s lepšie vstrebateľnou srvátkovou bielkovinou.
Hovädzí proteín
Ani týchto produktov nie je na trhu veľa. Sú však populárne a vítané ako alternatíva. Ideálne však nie. Možno to teraz v diskusii pod článkom schytám, no myslím si, že naše trávenie nie je ideálne prispôsobené na príjem tak nadmerného množstva bielkovín z mäsa.
Tento názor mi potvrdzujú zákazníci, ktorí sa dodatočne zháňajú po enzýmových doplnkoch stravy. Tie posilňujú prirodzené látky ľudského tela a robia trávenia týchto bielkovín bezproblémovým. Áno, s takouto „dopomocou“ to ide. Je to však ideálne a prirodzené riešenie? Nebolo by lepšie dať organizmu radšej iný zdroj proteínov ako ho umelo „dopovať“ o enzýmy?
Sú živočíšne bielkoviny zdravé alebo nezdravé?
Na toto neexistuje jasná odpoveď. Skúsim si však pri tejto úvahe pomôcť s tukom. Odporúča sa znížiť podiel živočíšnych tukov, pretože majú dokázané negatívne vlastnosti na naše zdravie. Lekári, výživoví poradci, ale aj tréneri, budú odporúčať zdravé tuky z rastlinných zdrojov (oleje, semená, orechy atď.).
U bielkovín je to iné. Neexistuje takéto jednotné odporúčanie. Faktom však je, že rastie skupina športovcov, ktorí nechcú prijímať dennodenne tak veľké množstvo bielkovín živočíšneho pôvodu. Hľadajú preto alternatívu z rastlinných zdrojov.
Sójový proteín
V minulosti bola sója najrozšírenejší spôsob ako tento problém riešiť. Na trhu bolo dostatok sójových proteínov. Výrobcovia výživových doplnkov nakupovali surovinu najmä zpoza veľkej mláky. Po tom, čo v Amerike presadili pestovanie geneticky modifikovanej sóje jej v Európe, kam sa geneticky modifikovaná odroda (našťastie) voziť nesmie, jej ostalo nedostatok. To malo, samozrejme, dopad na cenu proteínových výrobkov zo sóje a utlmenie pestrosti celkovej ponuky na trhu.
Odporcovia sóje naviac hlásajú negatívny vplyv na tvorbu estrogénu pri jej užívaní. Tomuto mýtu sme sa venovali v samostatnom článku.
Hrachový proteín
Hrach ako zdroj plnohodnotného spektra aminokyselín predstavuje veľmi dobrú alternatívu k srvátkovému proteínu. Je to rastlinný, prírodný zdroj a má veľmi dobrú stráviteľnosť.
Aby som aj na ňom „niečo“ našiel, spomeniem chuť. Ak ste zvyknutý na chuť srvátkového proteínu, hrachový proteín svoj strukovinový pôvod nezaprie :)
Tu si však treba uvedomiť, že chuť nie je pri proteíne zárukou kvality. Pri lacných výrobkoch, dochucovaných jednoduchými cukrami, to je presne naopak. Chuť by preto nemala byť pri výbere hlavným, resp. jediným kritériom.
Konopný proteín
Donedávna sa rastlinka s rovnakým listom skôr spájala s dobrou náladou :) Konope sa však pestuje aj v tzv. technických odrodách. Tie zakázanú látku THC neobsahujú a práve na ne sa teraz zameriam.
Konope predstavuje, hneď po sóji, nutričným zložením najlepší zdroj rastlinných bielkovín. Aj konope obsahuje celé spektrum BCAA a je tak vítanou alternatívou pre vegánov, vegetariánov, bezlepkáčov, ľudí s intoleranciou na laktózu a pre každého, kto už má živočíšnych bielkovín dosť.
Keďže sa však jedná o výťažok zo semien, má aj iné pozitívne vedľajšie vlastnosti. Podobne ako iné semená a orechy je súčasťou semienok z konope aj veľká dávka zdravej vlákniny a zdraviu prospešných tukov. Prírodný konopný proteín naviac obsahuje bohaté zastúpenie vitamínov ako A, B1, B2, B3, B6, C, D a E.
Aj na Športujeme.sk bol nejeden článok o tukoch. Pre zdravie, objemový tréning, ale aj chudnutie je potrebne eliminovať živočíšne tuky a nahradiť ich vo výžive rastlinnými v podobe semienok, orechov a kvalitných olejov. Predstavte si, že Vám v tom Váš proteín významne pomôže :)
Foto zdroj: thinkstock