Už ste ho istotne videli na regáloch obchodov, už ste o ňom možno aj čosi počuli. Ale zatiaľ ste sa o avokádo príliš nezaujímali. Po prečítaní nasledujúceho článku možno zmeníte názor a na nenápadnom avokáde si pochutnáte už dnes. Skrýva totiž nečakané pozitíva a možnosti.
Avokádo je plod vajcovitého alebo hruškovitého tvaru, veľký približne ako väčšia hruška. Na povrchu má tvrdšiu šupku a pod ňou mäsitú dužinu krémovej konzistencie a svetlozeleno až žltej farby. V strede plodu je kôstka.
Najväčší svetoví producenti sú Kalifornia, Dominikánska republika, Brazília, Mexiko a Kolumbia. Dužina je veľmi obľúbenou ingredienciou mnohých svetových kuchýň. Vďaka tomu, že má neutrálnu krémovú chuť, dá sa pripraviť na sladko, na slano či využiť ako náhrada masla do rôznych pokrmov.
Avokádo je skvelým pomocníkom v boji so starnutím buniek, proti psoriáze, pri udržiavaní stabilnej hladiny krvného cukru, v substitúcii nezdravých tukov zdravými či v liečbe kardiovaskulárnych ochorení. Vysoký obsah mononenasýtených tukova alfa-linolénovej kyseliny výrazne pomáhajú pri znižovaní hladiny nežiaduceho cholesterolu v krvi a prispievajú k optimálnemu zdraviu srdca.
Okrem toho avokádo vykazuje významné protizápalové účinky, vďaka čomu sa využíva pri liečbe reumatoidnej artritídy a osteoartritídy. Prospešný pre športovcov je aj podiel proteínov, vlákniny a zároveň nízky obsah cukru (v porovnaní s inými druhmi ovocia).
Zloženie
Avokádo (150g) obsahuje v priemere 22g tuku, 3g proteínov a 13g uhľohydrátov (z toho 10g vlákniny a iba 1g cukru). Pokryje 4% dennej potreby vitamínu A, až 25% vitamínu C, 5% železa a 2% vápnika.
Okrem toho je zdrojom vitamínu B5, K, antioxidantov (najmä lykopénu a beta karoténu), horčíka a podľa štúdie New York University Langone Medical Center obsahuje viac draslíka ako zrelý banán. Obsah draslíka nezanedbateľne podporuje udržiavanie zdravého krvného tlaku.
Avokádo ako náhrada za maslo
Avokádo je nenahraditeľnou zložkou raw stravovania, v ktorom perfektne nahrádza tuhé tuky (napr pri príprave krémových plniek do koláčov, pudingov či nátierok). Okrem toho je výborným základom pre krémové smoothies, v ktorých používame rôznu zeleninu alebo ovocie a vďaka tukom obsiahnutým v avokáde maximalizujeme vstrebávanie vitamínov A,D,E,K z ostatných ingrediencií.
TIP: Nakrájajte si plátky zrelého avokáda, položte ich na krajec celozrnného chleba a pokvapkajte citrónovou šťavou. Na vrch dajte napríklad stratené (pošírované) vajíčko na spôsob benedikt, posoľte, okoreňte čiernym korením a máte na stole výživné vyvážené jedlo, ktoré vás zasýti na niekoľko hodín.
Aké avokádo je najlepšie?
Základom pre vyťaženie čo najväčšieho množstva pozitív z konzumácie tohoto exotického plodu je správny výber – konkrétne schopnosť rozlíšiť jeho zrelosť. Možno ste počuli o tom, že čierne avokádo je zrelé a zelené je nezrelé. To je však mylná informácia, ide skrátka o dva rozličné druhy – čiže aj čierne môže byť nezrelé a aj zelené môže byť zrelé.
O avokáde sa žartovne hovorí že vám 10x povie „ešte nie“, potom jeden krátky moment trvá kedy „áno“ a potom už je neskoro. O čom je reč? Avokádo je zrelé iba v určitom období a vtedy je ideálne ho konzumovať. Keď je nezrelé, je tvrdé a nahorklé. Keď je prezreté, je až nepríjemne mazľavé a stráca niektoré výživné látky.
Ten správny moment spoznáte dotykom. Keď na avokádo zatlačíte, malo by sa vám trošku poddať. Nemôže byť úplne tvrdé a zároveň nemôže byť ani natoľko mäkké že ho miernym tlakom rozpučíte. Nôž by sa mal od neho zabárať hladko a po prerezaní avokáda cez vertikálny stred okolo kôstky, musí byť možné avokádo ľahko otočiť (jednu polovicu v protismere druhej aby sme uvoľnili kôstku).
Následne kôstka musí isť ľahko von a po rozštvrtení avokáda kožu netreba šúpať ostrým nožom, môžme ju poľahky stiahnuť rukou. Tento postup je vhodný aj preto, lebo najviac výživných látok sa ukrýva tesne pod šupkou. Po očistení by sa malo dať bez väčšej námahy popučiť vidličkou, napríklad ako banán. Takto má vyzerať správne dozreté avokádo.
Foto zdroj: thinkstock