Potravina, o ktorej budeme v nasledujúcich riadkoch hovoriť, je celosvetovo obľúbenou súčasťou mnohých jedál. Cesnak človek buď miluje, alebo nenávidí. Tí, ktorí ho odmietajú (či už pre jeho výraznú vôňu, alebo pikantnú chuť) však robia chybu. Cesnak je totiž jednou z potravín, ktoré majú významné postavenie nielen v gastronómii, ale aj v medicíne a podľa viacerých výskumov aj v bodybuildingu.
To, čo poznáme ako strúčiky cesnaku sú vlastne dužinaté časti cibule rastliny Cesnak kuchynský (Allium sativum). Jednotlivé strúčiky sú oddelené blanami, ktoré majú bielu až purpurovú farbu. Cesnak sa dá zohnať v každom obchode s potravinami, na trhoch a môžete si ho takisto vypestovať aj sami. Rozmožuje sa jednotlivými oddelenými strúčikmi.
Účinnou látkou v cesnaku je práve prvok, ktorý spôsobuje jeho typickú arómu – alicín.
Allicín vzniká z aromatickej silice nazývanej aliin v momente keď narušíme bukovú stenu cesnaku. Podrvený alebo prelisovaný cesnak je teda účinnejší ako vcelku. Účinnou zložkou v cesnaku je práve alicín, ktorý sa však pôsobením vzduchu premieňa na diallyldisulfid. Vďaka tomu sa pri krájaní či lisovaní po kuchyni rozpína výrazná aroma cesnaku.
Bolo vedecky preukázané, že diallyldisulfid je významným činiteľom pri detoxikácii buniek a ich ochrane – je užitočný napríklad na ochranu pečeňových buniek počas liečby chemoterapiou. Allicín v stabilizovanom stave (napr. v alkohole) je zase účinný pri liečbe aterosklerózy, rôznych zápalov a v niektorých prípadoch slúži aj ako antioxidant.
Cesnak je vo všeobecnosti známy jeho antibiotickými účinkami a v ľudovom liečiteľstve sa využíva ako náhrada za klasické tabletkové antibiotiká. V súčasnosti sa vedie polemika o tom, že cesnak je možno ešte účinnejší ako najlepšie súčasné antibiotiká, pretože pôsobí aj proti tým druhom mikroorganizmov, na ktoré dostupné antibiotiká nedokážu reagovať.
Ako každá potravina, aj cesnak má aj svoje negatíva. Citliví ľudia môžu na príjem surového cesnaku reagovať bolesťou brucha alebo nadúvaním. Typickým mínusom, pre ktorý mnohí ľudia odmietajú jesť cesnak, je nepríjemný zápach z úst, ktorý môže trvať aj niekoľko hodín po jeho konzumácii. Tento problém sa však dá odstrániť – vypitím šálky čerstvého mlieka po každom jedle, v ktorom je zastúpený čerstvý cesnak. Navyše, vždy je možnosť dať si žuvačku.
Prehnaná konzumácia cesnaku tiež prináša skôr problémy ako pozitíva – s cesnakom je to rovnaké ako s ostatnými liekmi – všetko s mierou. Tri strúčiky cesnaku denne sú tak akurát, viac vám netreba. Nadmerná spotreba môže dokonca viesť k bolestiam svalov, šliach hlavy či dokonca k pocitu slabosti. Ak sa u vás tieto stavy prejavujú aj po zjedení malého množstva cesnaku (napr. jedného strúčika) je pravdepodobné, že máte alergiu na cesnak.
Mnohí z vás poznajú radu na boľavé ucho – kúsok rozrezaného cesnaku namočiť do horúceho oleja a následne aplikovať do ucha. Pozor na tento trik – je veľmi nebezpečný! Liečenie ucha vkladaním surového cesnaku radšej nikdy neskúšajte. Cesnak je totiž absolútne nevhodný na tieto účely z hľadiska vysokej koncentrácie účinných látok, ktorá môže pôsobiť na ušný bubienok ako žieravina. Jednoducho vám kúsok čerstvého cesnaku v uchu môže veľmi uškodiť. Cesnak je jednoznačne lepšie užívať zvnútra ako zvonku.
Pre bodybuilderov obľubujúcich cesnak bude potešujúcou správou výsledok jedného z cesnakových výskumov uverejnených v The Journal of Nutrition. Výskum preukázal, že pravidelný príjem cesnaku u pokusných myší, ktoré boli kŕmené vysokoproteínovou diétou, spôsobil nárast hladiny testosterónu a dokonca pokles hladiny plazmového kortikosterónu.
Testosterón zohráva hlavnú úlohu v anabolizme bielkovín a glukokortikoidy, ktoré sú vylučované najmä vo forme kortikosterónu majú naopak katabolickú funkciu. V praxi to teda znamená, že cesnak napomáha rastu svalov dvojnásobne – nielen podporovaním tvorby testosterónu, ale aj potláčaním tvorby glukokortikoidov.
Foto zdroj: thinkstock