V dnešnom príspevku nájdete dokončenie skupiny éčok, ktoré sa využívajú predovšetkým na konzerváciu. Viac už v článku, resp. v tabulke:
Kód | Meno | Využitie / Kde sa nachádza | Charakteristika |
E232 | Ortofenylfenol sodný | Konzervačná látka | Jeho používanie je v niektorých krajinách zakázané. Využíva sa na poľnohospodárske účely. Medzi typické plodiny patria: hrušky, slivky, broskyne, mrkva, rajčiny, ananás, sladké zemiaky, citrusové plody, nektarinky a višne. |
E233 | Thiabendazol | Konzervačná látka | Jeho používanie je v niektorých krajinách zakázané. Využíva sa na poľnohospodárske účely. Medzi typické plodiny patria: citrusové plody, banány, jablká, hrušky a huby. |
E234 |
|
Antibiotikum pôvodom z baktérii. Nachádza sa v pive a tavených syroch. | |
E235 | Natamycín | Konzervačná látka | Môže zapríčiniť stavy nevoľnosti, vracanie a podráždenie pokožky. Medzi typické potraviny patria mäsové výrobky a syry. |
E236 | Kyselina mravčia | Konzervačná látka | V niektorých krajinách toto aditívum zakázané. Vo väčších množstvách je škodlivé. Je nevhodné pre alergikov a astmatikov. |
E237 | Mravenčan sodný | Konzervačná látka | V niektorých krajinách toto aditívum zakázané. Vo väčších množstvách je škodlivé. |
E238 | Mravenčan vápenatý | Konzervačná látka | V niektorých krajinách toto aditívum zakázané. Vo väčších množstvách je škodlivé. |
E239 | Hexametyléntetramín | Konzervačná látka | V niektorých krajinách toto aditívum zakázané. Vo väčších množstvách je škodlivé. Je považované za rakovinotvornú látky! |
E242 | Dimetyldikarbonát | Konzervačná látka | Využíva sa v džúsoch a všade tam, kde sa výrobcovia potrebujú zbaviť mikróbov. |
E249 | Dusitan draselný | Konzervačná látka, Stabilizátor farby údenín | Nájsť ho možno v údeninách a mastných výrobkoch. Je nevhodný pre astmatikov a alergikov. Môže zapríčiniť lapanie po dychu, malátnosť a bolesti hlavy. Je potencionálne karcinogénny. Je nevhodný pre deti do 3 rokov. |
E250 | Dusitan sodný | Konzervačná látka Stabilizátor farby údenín | V mnohých krajinách je zakázaný. Zapríčiňuje hyperaktivitu a iné nepriaznivé účinky. Je potencionálnym karcinogénom. Je lepšie sa mu vyhnúť |
E251 | Dusičnan sodný | Konzervačná látka Stabilizátor farby údenín | Ako E250 |
E252 | Dusičnan draselný | Konzervačná látka Stabilizátor farby údenín | Nájsť ho možno v údeninách a mastných výrobkoch. Je nevhodný pre astmatikov a alergikov. Môže zapríčiniť lapanie po dychu, malátnosť a bolesti hlavy. Je potencionálne karcinogénny. Je nevhodný pre deti do 3 rokov. Zaujímavosťou je, že sa využíva taktiež v pušnom prachu a výbušninách. Je to potencionálne karcinogénna látka. |
E260 | Kyselina octová | Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok | Bez známych vedľajších účinkov. |
E261 | Octan draselný | Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok | Vo väčšom množstve je škodlivý. Využíva sa v omáčkach a vo všeličom, čo je nakladané v octe. Vyhnúť by sa mu mali predovšetkým ľudia so zhoršenou prácou obličiek. |
E262 | Octany sodné E 262 (i) octan sodný E 262 (ii) hydrogenoctan sodný | Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok | Bez známych vedľajších účinkov. |
E263 | Octan vápenatý | Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok | Bez známych vedľajších účinkov. |
E264 | (Ammonium acetate) | Konzervačná látka | Môže zapríčiniť nevoľnosť a vracanie |
E270 | Kyselina mliečná | Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok | Využíva sa v sladkostiach, nealkoholických nápojoch, dresingoch a niekedy aj v pive. Je nevhodná pre deti do 3 rokov. |
E280 | Kyselina propionová | Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok | Je nevhodná pre citlivé osoby. Môže zapríčiniť vznik migrény. Nájsť ju možno v pekárenských výrobkoch. |
E281 | Propionan sodný | Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok | Je nevhodná pre citlivé osoby. Môže zapríčiniť vznik migrény. Nájsť ju možno v pekárenských výrobkoch. |
E282 | Propionan vápenatý | Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok | Je nevhodná pre citlivé osoby. Môže zapríčiniť vznik migrény. Nájsť ju možno v pekárenských výrobkoch. |
E283 | Propionan draselný | Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok | Je nevhodná pre citlivé osoby. Môže zapríčiniť vznik migrény. Nájsť ju možno v pekárenských výrobkoch. |
E290 | Oxid uhličitý | Typické produkty sú vína a nealkoholické nápoje. | |
E296 | Kyselina jablčná | Konzervačná látka a okyselujúci prostriedok | Vhodné je vyhnúť sa jej u malých detí |
E297 | Kyselina fumarová | Konzervačná látka, okyselujúci prostriedok a antioxidant | Bez známych vedľajších účinkov. |
Foto zdroj: thinkstock