Americkí vedci nedávno zverejnili štúdiu, z ktorej výsledkov vyplýva, že kofeín narušuje schopnosť organizmu udržiavať vyrovnanú hladinu krvného cukru a metabolizovať ho. Tím vedcov z univerzity v Severnej Karolíne objavil silný vzťah medzi požitím dávky kofeínu a zvýšením hladiny glukózy u ľudí trpiacich na diabetes typu 2.
![]() |
Podľa americkej asociácie diabetikov má až 90% zo všetkých 17-tich miliónov diabetikov v USA práve diabetes typu 2. Diabetes sa vyznačuje tým, že organizmus neprodukuje dostatočné množstvo inzulínu a zároveň bunky tento inzulín ignorujú, čo neumožňuje premenu prijatej potravy na využiteľnú energiu.
Na základe výsledkov štúdie vedci dôrazne odporúčajú osobám s diabetom druhého typu, aby eliminovali alebo úplne vylúčili potraviny s obsahom kofeínu z jedálneho lístka.
U zdravých ľudí sa glukóza zo stravy zmetabolizuje do jednej hodiny po jedle. U diabetikov sa táto doba výrazne zvyšuje. Kofeín svojim účinkom túto dobu ešte viac predlžuje, a tým sťažuje reguláciu hladiny inzulínu a glukózy.
Do kontrolovanej štúdie bolo zapojených 14 diabetikov typu 2, ktorí pili pravidelne kávu a rovnakí počet diabetikov, ktorí kávu nepili.
Dobrovoľníkom bola nasadená jednotná diéta. Boli im podávané lieky, testované zloženie krvi a taktiež im boli podávané v určitých časových intervaloch kofeínové tabletky.
U pacientov, ktorým boli podávané kofeínové tabletky bol nameraný 21%-tný nárast hladiny glukózy a 48%tný nárast inzulínu.
Cieľom liečby diabetu je udržiavanie nízkej hladiny glukózy v krvi. Okrem dodržiavania predpísanej diéty a pohybovej aktivity by podľa výsledkov tohto výskumu mali diabetici zvážiť zníženie alebo úplne vylúčenie kofeínu z jedálneho lístka, ktorý spôsobuje opačný efekt.
Foto zdroj: thinkstock