Kokosová palma je veľmi vďačná rastlina, ktorá sa dá zužitkovať všemožnými spôsobmi – od získavania vlákien na pevné tkaniny a povrazy, cez užívanie mladých výhonkov ako zeleniny až po zdroj chutných a zdravých ingrediencií do kuchyne.
Po celosvetovom úspechu kokosového oleja prichádza na rad aj kokosový cukor. Niektorí ho velebia ako sladidlo tisícročia, iní upozorňujú na klamlivý obraz kokosového cukru ako niečoho nadpozemského, pričom jeho atribúty prirovnávajú práve k toľko kritizovanému rafinovanému cukru. Poďme si teda vysvetliť základné fakty o kokosovom cukre a bližšie spoznať jeho pozitívne aj možné tienisté stránky.
Kokosový cukor sa vyrába z nektáru, ktorý sa získava ručne z narezaných kokosových kvetov. Keďže kokosový nektár obsahuje až 80% vody, je potrebné vodu odpariť. Postupným zahrievaním pri miernej teplote (približne do 50°C) sa voda odparuje a nektár sa transformuje do podoby hustého sirupu. Ďalej sa podľa potreby buď nechá v podobe sirupu (ako tekuté kokosové sladidlo) alebo ďalej sa redukuje, až kryštalizuje do podoby cukru, akú bežne poznáme.
Ako chutí kokosový cukor?
Jeho farba a chuť sú podobné ako u hnedého trstinového cukru, avšak s miernou dochuťou karamelu. Nie je príliš sladký, je veľmi chutný do čaju či kávy. Čo sa týka zloženia, tu prichádza hlavný rozdiel medzi klasickým cukrom a kokosovým cukrom.
Zloženie
Kokosový cukor totiž obsahuje okrem sladivých látok aj celé spektrum výživných látok – na kilogram obsahuje 10 300 mg draslíka, 2020 mg dusíka, 790 mg fosforu, 60 mg vápnika, 290 mg horčíka, 450 mg sodíka a stopový obsah zinku, mangánu, železa a medi. Čo sa týka vitamínov, nájdeme v ňom najmä vysoký obsah vitamínov zo skupiny B a vitamín C, ďalej obsahuje 16 aminokyselín a inulín (vlákninu), ktorý sa postará o pomalšie vstrebávanie glukózy.
V kokosovom cukre sa teda nachádza približne 75% sacharózy (v stolovom cukre sa nachádza 100 percent sacharózy, bežný cukor je vlastne sacharóza), nasledujú glukóza a fruktóza v množstve 3-9% (každá).
Na základe tohoto poznatku mnohí považujú kokosový cukor za sladidlo s veĺmi nízkym obsahom fruktózy a preto ho vyzdvihujú na prvé priečky. Ak však pátrame hlbšie, zistíme že samotná sacharóza je tvorená 1 molekulou glukózy a jednou molekulou fruktózy a preto je v kokosovom cukre fruktózy iba o čosi menej ako v bežnom repnom cukre. Zvyšné percentá zloženia patria vyššie spomínaným nutrientom.
Za najväčšie pozitívum kokosového cukru (samozrejme okrem jeho lahodnej chuti) môžme považovať glykemický index (GI). V súčasnosti je GI kokosového cukru stanovený na hodnotu okolo 30 – 35. V porovnaní s inými sladidlami je teda výbornou voľbou, najmä pre diabetikov.
Glykemický index kokosového cukru vzhľadom k ostatným sladidlám
- Stevia 0
- Xylitol 7
- Agave 15-30
- Sirup z hnedej ryže 25
- Kokosový cukor 30-35
- Med 35-58
- Nerafinovaný (hnedý trstinový) cukor 47
- Javorový sirup 54
- Tmavá trstinová melasa 54
- Trstinový sirup 55
- Kukuričný sirup 75
Biely cukor 80 - Vysokofruktózový kukuričný sirup 87
- Glukóza 100
Napokon teda môžme konštatovať, že kokosový cukor jednoznačne je zdravší ako klasický biely cukor – už len kvôli obsahu výživných látok a výrazne nižšiemu glykemickému indexu. V skutočnosti sa vlastnosťami dá celkom trefne prirovnať ku včeliemu medu. Avšak tak isto, ako aj pri iných typoch cukru, aj pri tomto cukre si musíte sledovať množstvo, ktoré prijmete – najmä kvôli obsahu kalórií, ktorý je v podstate rovnaký ako u iných druhov cukru (približne 15 kcal na 1 čajovú lyžičku).
Zdroje:
http://www.huffingtonpost.com/jj-virgin/coconut-sugar-healthier-s_b_5669084.html
http://authoritynutrition.com/coconut-sugar/
http://www.livestrong.com/article/540370-nutrition-in-coconut-sugar/
http://www.thehealthyhomeeconomist.com/coconut-sugar-a-healthy-and-sustainable-sweetener/
Foto zdroj: thinkstock