Lipidy sú nevyhnutnou zložkou našej potravy. V potrave ich prijímame vo forme rôznych typov tuhých či tekutých tukov a olejov, z ktorých súčasná medicína za najzdravšie pokladá práve tie, ktoré sú rastlinného pôvodu. Jedným veľmi zaujímavým a skutočne všestranne prospešným olejom, ktorý však v našich končinách zatiaľ nie je veľmi bežný, je kokosový olej.
Kokosový olej sa hojne využíva najmä v tropických krajinách, ktoré sú zároveň jeho najväčšími producentmi. Na Filipínach, v Indii či na Srí Lanke je kokosový olej tak bežným „ľudovým všeliekom“ ako u nás napríklad cesnak.
Panenský kokosový olej
Najúčinnejší je vo svojej prirodzenej čistej forme – za studena lisovaný panenský kokosový olej. Jeho výroba spočíva v zozbieraní požadovaného množstva dužiny kokosového orecha (áno, je to presne to isté, z čoho sa vyrába u nás bežne známy strúhaný kokos) a následnom lisovaní. Vylisovaním sa získa tekutina, ktorá je emulznou zmesou kokosovej vody a oleja.
Táto zmesná tekutina sa nechá odležať a prirodzeným procesom sa z nej postupne odčlení olejnatá zložka, ktorá sa zozbiera, prefiltruje a laboratórne prekontroluje jej nezávadnosť a stopercentná čistota. Opísaný spôsob prípravy zaručuje zachovanie všetkých účinných látok a taktiež určitú trvanlivosť oleja, ktorá pri správnom skladovaní (v chlade a tme) dosahuje až 2 roky.
Zaujímavosťou pri kokosovom oleji je, že napriek jeho pomenovaniu sa v pravom slova zmysle v našich končinách predáva vo forme tuhej masti. Je to spôsobené tým, že kokosový olej sa do tekutej podoby rozpúšťa až pri teplote okolo 24 stupňov.
Využitie kokosového oleja vo výžive
Využitie kokosového oleja je skutočne širokospektrálne. Vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že pri správnej aplikácii sa ním dajú liečiť a riešiť takmer všetky zdravotné a výživové problémy. Poďme si predstaviť aspoň základné a najužitočnejšie spôsoby využitia tohto voňavého zázraku.
Začnime jeho vnútorným užívaním. Vzhľadom na to, že kokosový olej je bežný jedlý olej, ktorý vydrží vysoké teploty bez prepaľovania (bod dymenia dosahuje pri 180°), je vhodný na vyprážanie a vlastne všetky úpravy jedál, na aké si len spomenieme. Najvhodnejší je pravdaže v surovom stave, základná výživová suplementácia spočíva v prijatí 2 až 3 kávových lyžičiek čistého oleja denne.
Možno sa vám prieči predstava jesť čistý olej, ale verte, že po tom ako ochutnáte kokosový olej, budete veľmi milo prekvapení. Jeho nádherná vôňa a lahodná chuť spôsobia, že budete mať zrejme problém skončiť len pri 2 – 3 lyžičkách.
Vďaka vysokému obsahu najmä vitamínov E a K a najmä z hľadiska jeho antimikrobiálnych, fungicídnych, antibakteriálnych a antioxidačných schopností je systematické vnútorné užívanie vhodné pre cielené budovanie imunity a liečbu mnohých ochorení zapríčinených práve plesňami, hubami, rôznymi baktériami a vírusmi. Je jedným z najúčinnejších vnútorných, ale aj vonkajších liečiv pri odstraňovaní kvasinkových a plesňových ochorení.
Starostlivosť o pleť
Veľmi široké je jeho využitie aj pri vonkajšej aplikácii za účelom starostlivosti o pleť a vlasy. Pôsobí priaznivo pri ekzémoch, psoriáze, extrémne suchej pleti, pri spálení alebo omrzlinách a rôznych kožných infekciách. Vďaka tomu, že má menšie molekuly ako iné oleje, dokáže sa účinnejšie vstrebať do pokožky. Pôsobí taktiež proti vráskam a zabezpečuje hydratáciu.
Kokosový olej a diéta
Skutočne zaujímavé je jeho využitie v režime znižovania hmotnosti. Kľúčovým hráčom v tomto prípade sú mastné kyseliny tvorené stredne dlhými reťazcami. Vzhľadom na to, že na ich rozloženie a následné využitie telom nie je potrebný enzým lipáza, ktorý sa tvorí v pankrease, je kokosový olej postupne metabolizovaný už v ústach a žalúdku. To znamená, že poskytuje okamžitý zdroj energie a hrozí minimálne riziko, že sa uloží do zásob.
Okrem toho výskumy preukázali, že kokosový tuk signifikantne urýchľuje metabolizmus, znižuje chuť na sladké potraviny a všeobecne hlad a je nápomocný pri účinnejšom vstrebávaní vitamínov A, D, E a K.
Foto zdroj: thinkstock