Nielen výborne chutí a uhasí smäd, melón je aj výborným zdrojom vitamínov, predovšetkým beta-karoténu, oligo-elementov a vlákniny. Základným rozlišovacím znakom je farba, a to červená alebo žltá (oranžová).
Melón a kalórie
Nutričná hodnota melónu na 100g:
energia – 127kJ (30kcal) sacharidy 7.55g z toho jednoduché cukry 6.2g vláknina 0.4g tuk 0.15g proteíny 0.61g voda 91.45g
Melón – bohatý na vodu a antioxidanty
Melón je, obzvlášť v letnom období, výborným osviežením s veľmi vysokým obsahom vody (90%). Kalórie, ktoré poskytuje, nie sú príliš vo vysokej hladine (v priemere 35-40 kcal na 100g v závislosti na obsahu cukru, ktoré sa môžu líšiť 6-14%).
Prínos melónu zo zdravotného hľadiska pre ľudský organizmus je významný. Červené vnútro pokryté zeleným povrchom, či oranžová odroda, v sebe ukrývajú bohatstvo v podobe provitamínu A (beta-karotén) s antioxidačnými vlastnosťami. Spolu s mangom a marhuľami je melón jedným z plodov, ktoré obsahujú na 100g väčšinu RDA provitamínu A.
Beta-karotén sa v ľudskom organizme transformuje na vitamín A, ktorý je významným prvkom dôležitým pre rast a vývoj buniek, zrak a imunitný systém. Ideálna výživa pre deti a dorast. Ak chcete získať čo najviac bohaté plody na obsah karoténu, vyberte si melóny s oranžovým telom, odroda Charentais je považovaná za najviac bohatú na karotén.
Melón – plný vitamínov a oligo-elementov
Melóny sú tiež výborným zdrojom vitamínu C, 25mg na 100g. Vitamín C je nevyhnutný pre produkciu kolagénu a regeneráciu, je tiež antioxidantom. V menšom množstve má svoje zastúpenie aj vitamín B.
Pokiaľ ide o oligo-elementy, melóny sú bohaté na draslík, 300mg na 100g porciu, čo stimuluje diurézu (vylučovanie moču). Sekundárnymi prvkami sú horčík a vápnik, železo, zinok, meď, mangán a jód. Všetky druhy melónov obsahujú tieto základné vitamíny a minerály. Má minimálne alergénne účinky.
Melóny s oranžovou farbou tela sú dobrým zdrojom bioflavonoidov a ďalších rastlinných pigmentov, ktoré pomáhajú predísť niektorým druhom rakoviny a srdcových chorôb. V neposlednom rade je dôležité si uvedomiť, že melón je užitočným zdrojom vlákniny, ktorá pomáha črevám pracovať účinnejšie.
Druhy melónov
K dispozícii je celý rad tejto šťavnatej pochúťky:
- Cantaloupe, Charentais, Cavaillon – rebrovaná zelenkavá kôra, oranžové telo, znamenitá chuť a vôňa
- Gallia – podobné druhu Cavaillon, ale rozmermi väčšie, kôra aj telo sú mierne sfarbené do žlta
- Honeydew – veľkosťou a tvarom pripomína rugby loptu, jasne žltá kôra, telo je taktiež mierne žlté, šťavnaté, ale menej sladké ako ostané druhy
- Sugar melon – cukrový melón sa pestuje počas celého roka v holandských skleníkoch, kôra je krémová až svetlo žltá
- Vodný melón – najznámejší svojho druhu, zelená kôra, červené telo s čiernymi zrnami
Športovci melón počas letných mesiacov vo svojom jedálničku privítajú, je príjemnou zmenou, navyše s takmer nulovým obsahom tuku a spomínaným priaznivým účinkom na organizmus.
Foto zdroj: thinkstock