Chróm
Význam:
-
Hlavnou úlohou je podieľanie sa na metabolizme glukózy a syntéze mastných kyselín a cholesterolu
-
Podporuje činnosť inzulínu a pôsobí preventívne proti vzniku cukrovky
-
Napomáha bezchybnému vývoju ľudského plodu
-
Prevencia vzniku šedého zákalu
V ľudskom tele sa nachádzajú asi 3 až 10 mg chrómu. Napriek tomuto nepatrnému množstvu je pre telo značne dôležitý. Podobne ako inzulín má schopnosť regulovať hladinu krvného cukru. V prípade, že telu chýba tento stopový prvok, nastáva podobná situácia ako pri nedostatku inzulínu. Je súčasťou tzv. glukózového tolerančného faktoru – GTF, čo znamená schopnosť organizmu vyrovnať sa so zvýšeným príjmom cukrov. Pri dlhodobom nedostatku chrómu tak môže vzniknúť diabetes II. stupňa. Chróm významne ovplyvňuje citlivosť a využiteľnosť inzulínu. Okrem napomáhania v premene cukrov, napomáha aj premene tukov a bielkovín. Pri jeho nedostatku môže dôjsť k zvýšenému ukladaniu tukov a strate svalovej hmoty. Je to dôsledok zníženej tvorby hormónov, ktoré majú za úlohu podporovať pôsobenie rastového hormónu. Ďalej deficit chrómu môže spomaliť, alebo zastaviť telesný rast, zvýšiť hladinu cholesterolu v krvi a urýchliť tak arteriosklerózu a zapríčiniť poruchy nervového systému. V potrave je chrómu veľmi málo a je preto vhodne ho prijímať v doplnkoch. Veľká časť chrómu sa stráca priemyselnou a kuchynskou úpravou potravín. Takto prijímame len asi 10% z celkového množstva chrómu. V bežnej strave sa nachádza v zemiakoch, orechoch, droždí, v žĺtku a celozrných výrobkoch. Zdroje chrómu v potravinách nie sú jednoznačné a množstvo výskumov a publikácií sa v nich rozchádza. Denne sa odporúča 50 mcg a pre diabetikov a športovcov 200 mcg.
Bór
Význam:
-
Je nezbytný pre kalcifikáciu kostí
-
Pomáha organizmu pri vstrebávaní vápniku
-
Užíva sa pri liečbe artritídy a osteoporózy
Odporúčaná denná dávka je maximálne 3 mg.
Foto zdroj: thinkstock