V poslednom čase sa toho napísalo veľa o význame antioxidantov pri regenerácii v športe a o negatívnom pôsobení voľných radikálov na ľudský organizmus. Práve prírodné zdroje antioxidantov chránia telo najlepšie pred voľnými radikálmi a pred nežiaducim pôsobením, ako je napríklad predčasné starnutie, civilizačné ochorenia, oslabený imunitný systém, srdcové a cievne problémy, kožné problémy, pri pôsobení stresu a podobne.
Antioxidanty pravidelne produkuje aj naše telo, ale nie v dostatočnom množstve. Preto je dôležité ich neustále dopĺňanie. Z prírodných zdrojov sa účinné látky oveľa lepšie vstrebávajú ako z lacných antioxidačných prípravkov. Pri aplikácii týchto suplementov dokonca neexistujú ani presnejšie odporúčania v oblasti dávkovania. Vedci aj lekári bývajú v tejto zložitej problematike vždy radšej opatrnejší. Pestrá strava s dostatočným zastúpením prírodných zdrojov bude pre naše telo vždy lepšou a prirodzenejšou cestou.
Zoznam potravín, ktoré patria medzi najlepšie prírodné zdroje antioxidantov:
Čučoriedky, citrusové plody, brusnice, jahody, maliny, čerešne, červené a modré hrozno, červené jablká, slivky, broskyne, avokádo, marhule, paradajky, kapusta, brokolica, špenát, cesnak, mrkva, červená paprika, pór, červená fazuľa, hrášok, tekvica, rôzne druhy orechov, mandle, slnečnicové semienka, ľanové semienka, olejnaté rastliny, sójové a kukuričné výhonky, zelený čaj, morské živočíchy, ryby, pečeň, červené víno.
Osobitnú pozornosť si tu určite zaslúžia čučoriedky, ktoré majú veľmi silné antioxidačné účinky. Okrem antioxidantov obsahujú aj zdraviu prospešné tzv. anthocyaniny, proanthocyanidiny a ďalšie fytochemikálie, medzi ktoré patria napríklad polyfenoly. Všetky tieto látky majú takú schopnosť, že dokážu veľmi efektívne premieňať reaktívne voľné radikály na úplne neškodné látky.
V odbornej literatúre sa často krát zvykne uvádzať to, že čučoriedky sú vďaka svojej silnej antioxidačnej vlastnosti na prvom mieste medzi všetkými ostatnými druhmi ovocia a zeleniny. Svojim účinkom sú dokonca pred takými významnými zdrojmi ako je cesnak, kapusta, brokolica alebo špenát.
Plody a extrakt z čučoriedok účinne podporujú regeneráciu svalstva po cvičení, posilňujú steny krvných kapilár, pôsobia proti únave, podporujú tvorbu kolagénu a zvyšujú pružnosť pokožky, majú schopnosť predchádzať rôznym infekciám, zlepšujú videnie, znižujú riziko očných porúch a podobne. Ich pravidelný príjem v strave môže byť teda pre náš organizmus veľkým prínosom. Nesústreďte sa však len výhradne na čučoriedky a zaraďte do vášho jedálnička viacero prírodných zdrojov antioxidantov.
Foto zdroj: thinkstock