Smoothie – zdravie v jednom pohári

smoothiePrvotriedne raňajky, lahodný ovocný dezert či denný prísun vitamínov a minerálov v jednom pohári? To všetko sa skrýva pod čoraz populárnejším slovom smoothie. Čo to je vlastne smoothie, ako si ho môžme pripraviť a prečo by sme mali uvažovať nad zaradením tejto špecialitky do nášho denného jedálnička? To si prezradíme v nasledujúcom texte.

Napriek tomu, že smoothie naberá na svojej popularite najmä v posledných rokoch a to hlavne vďaka raw stravovaniu, jeho história je bohatá a dlhá niekoľko storočí! Už v dávnych vekoch poznali ovocné pyré. Prvé ozajstné smoothie (ako ho poznáme dnes) prišlo s vynájdením chladničky a mixéra, ktoré boli na trh uvedené ešte v prvej tretine 20. storočia. Americké blendery a mixéry zažili svoj boom však najmä počiatkom 70. rokov, kedy sa začalo na výživu nazerať novým, moderným spôsobom.

Čo znamená  smoothie?

Názov smoothie môžeme voľne preložiť ako „mixovaný nápoj,“ ktorý sa pripravuje hladkým rozmixovaním surovín (do tekutej podoby), je spravidla hustý a skladá sa najmä z ovocia, zeleniny, vody a rôznych prísad na dochutenie – korenín (najmä zázvor a škorica), bylín, mlieka – najmä rastlinného, a trošky panenského oleja – najčastejšie kokosového (pre jeho lahodnú chuť a vôňu).

Olej sa do smoothie pridáva najmä kvôli vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tuku (A,D,E,K). Pôvod tohoto pomenovania sa datuje približne do roku 1970, kedy istý teenager Steven Kuhnau začal pre seba vyrábať smoothies, pretože si tiež chcel vychutnávať lahodné nápoje na spôsob milkshakov, ktoré boli v tej dobe veľmi populárne, no trpel laktózovou intoleranciou.

Rozhodol sa teda zmixovať rôzne zmrazené druhy ovocia, ľad a ovocnú šťavu. Vytvoril nápoj, ktorý bol veľmi podobný mikshaku, avšak nespôsoboval mu tráviace ťažkosti – práve naopak – Steven spozoroval, že pravidelné pitie nápoja zmierńuje jeho alergie a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Názov vtipne odvodil od slovníka hnutia hippies, ktorí v tej dobe takmer všetko nazývali smoothie.

Ako sme uviedli vyššie, popularita tohoto osviežujúceho nápoja vzrástla opäť najmä v súvislosti so snahou ľudí 21. storočia žiť čo najzdravšie a vyhýbať sa priemyselne spracovaným potravinám. Smoothie už neoznačuje iba pomixované ovocie, ktoré si doprajeme pre skvelú chuť.

Zelené smoothie

Medzi najzdravšie smoothie z hľadiska každodennej výživy patria naopak rôzne zeleninové mixy. Vyhľadávanými ingredienciami sú najmä „zelené potraviny,“ ktoré spravidla obsahujú vysoký podiel chlorofylu.

Patria sem najmä avokádo (pre vysoký obsah zdravých tukov), špenát, kel, mangold, rôzne druhy listových šalátov, Pak Choi (druh čínskej kapusty), brokolica či rôzne byliny (púpava, žihľava, bazalka, petržlenová vňať a iné).

Zdraviu veľmi prospešné sú všetky výrazne zafarbené rastlinné potraviny, pretože obsahujú prírodné farbivá – chlorofyl, beta karotén, lykopén, xantofyly, pelargonín, kyanín, delfinín a iné.

Prečo sa však dôraz kladie na zelenú zložku smoothie a všetky potraviny, ktoré obsahujú chlorofyl?

Viaceré výskumy dokázali, že chlorofyl v prostredí živého organizmu (zvieraťa alebo človeka) plní funkciu  fyziologického stimulantu červených krviniek v kostnej dreni. Okrem liečby anémie napomáha aj tráveniu či celkovej výkonnosti a odolnosti organizmu.

Špecifickou kategóriou ingrediencií, ktoré sa s obľubou pridávajú do zeleného smoothie sú rôzne druhy vysokonutričných zelených práškov – pod týmto pojmom rozumieme šetrným spôsobom upravené a pomleté výživné potraviny ako napríklad chlorella, spirulina, mladý jačmeň, matcha (zelený čaj) či rôzne klíčky.

Klíčky samozrejme môžeme pridávať do smoothie aj čerstvé (doma naklíčené) – sú skvelým zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov. Okrem toho si smoothie môžeme výborne doplniť aj pridaním bielkovinového izolátu (najlepšie rastlinného pôvodu – hráškový, ryžový, artičokový, konopný a iné). Takto si jednoducho vyrobíme chutný, prirodzený a vyvážený výživový doplnok.

Zeleninu a ovocie

Všeobecne sa neodporúča v smoothie kombinovať zeleninu a ovocie, avšak názory v tejto oblasti sa rôznia. Každopádne, sú výnimky, medzi ktoré patrí napríklad jablko, dyňa, mrkva či banán. Tieto by sme bez problémov mohli zaradiť ako do ovocných, tak do zeleninových smoothie.

Tradičným základom pre smoothie sú uhorky, mrkva, jablká, banán, avokáda, pomaranče, grepy, citróny, rôzne bobuľové plody a všeobecne všetky druhy ovocia a zeleniny, ktoré majú vysoký podiel šťavnatej dužiny.

Skrytými esami v rukávoch ortodoxných smoothie-vyznávačov sú niekedy skutočne prekvapivé ingrediencie. V našich podmienkach hojne dostupná (ne)obyčajná žihľava (odbornejšie pŕhľava dvojdomá) je obľúbenou súčasťou detoxikačných zelených smoothie v mnohých krajinách.

Prečo práve táto „burina“, ktorá rastie na každom rohu?

Možno to bude znieť neuveriteľne, ale čerstvo natrhaná žihľava obsahuje viac výživných látok ako ktorákoľvek bylina, akú si vieme bežne v smoothie predstaviť (mäta, bazalka, petržlenová vňať, oregano a podobne). Napríklad v porovnaní so špenátom má žihľava 29x vyšší obsah vápnika, 14x vyšší obsah železa, 8x vyšší obsah horčíka a 4x vyšší obsah draslíka.

Obávate sa, že smoothie vám popŕhli jazyk? Nič také sa nestane – dôkladným rozmixovaním totiž žihľavové lístky stratia svoju nepríjemnú vlastnosť. Práve naopak – každému smoothie okrem kráľovského množstva minerálov dodajú špecifickú arómu a jemnú chuť. Výborné smoothie môžeme pripraviť napríklad zmixovaním 2 pohárov čerstvej žihľavy s 2 malými mangami a 2 pohármi vody.

Foto zdroj: thinkstock

Deivo, pre telocvikárov, ktorým záleží

Náhradná hadička na kompresor na lopty

12,90 €

Náhradná hadička na kompresor na lopty Kúpiť

Sport-Thieme Rozlišovací dres Farba: Oranžová 53x70 cm Juniori

5,50 €

Sport-Thieme Rozlišovací dres Farba: Oranžová 53x70 cm Juniori Kúpiť

Molten Basketbalová lopta SB4

19,90 €

Molten Basketbalová lopta SB4 Kúpiť