Sója je podľa názorov drvivej väčšiny odborníkov na to, čo je zdravé a čo nie, jednou z najviac prospešných potravín pre naše zdravie. Pozitívne ovplyvňuje stavbu kostí, srdce, prostatu a imunitný systém.
![]() |
Sójou sa nazývajú všetky produkty, ktoré sú vyrobené zo sójových bôbov. Pochádza z ázijského kontinentu. K jej vysokému kreditu prispieva hlavne fakt, že obsahuje všetky základné proteíny, ktoré si organizmus nedokáže sám vyrobiť. Obsahuje málo tuku a tiež obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre organizmus prospešné.
Sója neobsahuje cholesterol, čím prispieva k zníženiu rizika vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Okrem iného je sója vhodnou potravinou pre diabetikov, keďže znižuje hladinu cukru v krvi.
Z viacerých vedeckých štúdií vyplynulo, že ak osoby so zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi nahradili časť alebo všetky bielkoviny živočíšneho pôvodu vo svojej strave sójovou bielkovinou, došlo u nich k významnému poklesu celkového a „zlého“ LDL cholesterolu.
Jedným z dôvodov môže byť zvýšené vylučovanie kyseliny žlčovej, ktorá znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Ďalšími možnosťami je stimulácia pečene sójovými bielkovinami pri odstraňovaní LDL cholesterolu z krvi alebo schopnosť izoflavonoidov nachádzajúcich sa v sóji pôsobiť ako antioxidanty, čím sa podieľajú na dilatácii ciev a tak zabraňujú usadzovaniu LDL cholesterolu na stenách ciev.
Vo vedeckých článkoch sa v poslednej dobe objavili aj tvrdenia niektorých vedcov, že v sóji obsiahnuté izoflavonoidy majú podobnú štruktúru ako ľudský hormón estrogén. Práve z toho dôvodu vznikli rôzne varovania pred konzumáciou sóje, keďže zvýšené množstvo estrogénu v ženskom organizme je jedným z rizík vzniku rakoviny prsníkov alebo vaječníkov.
Estrogén vo väčšom množstve je totiž schopný viazať sa na takzvané receptory beta-estrogénu v bunkách prsníkov a vaječníkov. Veľké množstvo estrogénu sa tak môže prejaviť nekontrolovaným delením a množením buniek, teda vznikom rakoviny.
Mnoho športovcov – bodybuilderov neužíva sójové proteíny práve z dôvodu, že obsahujú vysoké množstvo isoflavónov. Tie majú efekt podobný ženským hormónom estrogénom. Obávajú sa, že isoflavóny budú negovať anabolický efekt testosterónov. Avšak mnohé výsledky výskumov túto domnienku vyvracajú.
Napriek tomu, že sa názory vedcov na pozitíva resp. negatíva rôznia, faktom ostáva, že výživová hodnota sóje je vysoká a vitamíny a minerály v nej obsiahnuté sú pre organizmus užitočné a potrebné najmä pokiaľ nie ste milovníkom mäsa.
Foto zdroj: thinkstock