Rastliny sú vo všeobecnosti zdrojom nekompletných proteínov, no existujú výnimky. Najznámejšou sú proteíny obsiahnuté v sóji.
Sójový proteín
Sójové bielkoviny sú kompletný proteín obsahujúci všetkých deväť esenciálnych aminokyselín. Vyrába sa spracovávaním odtučnených sójových vločiek, ktoré prechádzajú vyluhovacím procesom vo vode a v alkohole. Zo sóje sa týmto postupom odbúravajú sacharidy.
Takto spracované vločky sa následne sušia a melú. Výsledný sójový proteín je bohatý na glutamín a arginín. Je ľahko stráviteľný a rýchlo sa vstrebáva do organizmu.
Má tiež antioxidačné účinky a množstvo iných blahodarných vplyvov na človeka. To všetko robí zo sójových proteínov produkt vhodný na užívanie bezprostredne pred a po tréningu. Mnoho športovcov – bodybuilderov neužíva sójové proteíny z dôvodu, že obsahujú vysoké množstvo isoflavónov. Tie majú efekt podobný ženským hormónom estrogénom. Obávajú sa, že isoflavóny budú negovať anabolický efekt testosterónov. Avšak výsledky výskumov túto domnienku vyvracajú.
Vedci uskutočnili výskum, počas ktorého vybraní bodybuilderi po dobu 12 týždňov konzumovali dva krát denne nápoj obsahujúci sójový proteín. Ich výsledky naberania svalovej hmoty prostredníctvom tréningu počas uvedených 12 týždňov boli rovnaké, ako výsledky športovcov, ktorí konzumovali nápoj obsahujúci proteíny z kravského mlieka. Vedci počas štúdie nezistili u testovaných športovcov ani žiaden vplyv sójových bielkovín na hladinu estrogénov a testosterónov v organizme.
Sójový proteín sa na obaloch suplementov uvádza ako Sójový koncentrát (SC). Sójový koncentrát obsahuje približne 70% bielkovín, zvyšok tvoria sacharidy a tuk. Ďalším možným druhom je Sójový izolát (SI), ktorý sa vyrába zo sójového koncentrátu. Následným spracovaním je z neho odstraňovaná väčšina tukov, sacharidov a plynatosť spôsobujúcich zložiek. Výsledkom je konečná koncentrácia proteínov až 90%.