Faktom zostáva, že bežná populácia u nás na kvalitu a pravidelnosť stravovania príliš nedbá. Príčinou je určite aj rýchla a pretechnizovaná doba, ekonomická situácia a pracovné alebo študijné nároky. Mnoho ľudí si myslí, že kvalitnejšia strava musí byť automaticky aj omnoho drahšia. Preto nakupujú rýchlo pripravené, presladené, tučné a chemicky upravené jedlá bez ohľadu na to, koľko prázdnych kalórii, nevhodných a zdraviu škodlivých látok bez výživovej hodnoty do seba dostanú.
Okrem tradičnej, na sacharidy a tuky bohatej kuchyne, stále prežíva zaužívaný systém troch hlavných jedál. Raňajky spadajú na 7.-8. hodinu ráno, obed sa podáva okolo 13. hodiny a večera niekedy medzi 18.-20. hodinou. V praxi však na raňajky častokrát neostáva čas a večera potom býva najobjemnejším jedlom dňa, ktoré obsahuje aj viac ako 50% všetkých kalórii prijatých počas celého dňa.
Pauzy medzi jednotlivými jedlami, ktoré sú dlhšie ako 3-4 hodiny, potom môžu spôsobiť to, že telo začne rozkladať svalové tkanivá na aminokyseliny, ktoré sú následne použité ako zdroj energie. A tým to ešte nekončí. Organizmus sa v týchto situáciách domnieva, že nastáva akési obdobie hladu. Spomalí sa metabolizmus, no zásoby telesného tuku zostanú zachované ako jedna zo základných podmienok prežitia.
Pohľadom na situáciu vo vašom okolí ľahko a rýchlo zistíte, aká je typická situácia širokej verejnosti. Náhodné a nepravidelné stravovanie sprevádza prejedanie. Ľudia jedia vtedy, keď majú čas a chuť, mnohokrát sú skoro celý deň bez potravy a tekutín.
Stravovanie je aj spoločenskou záležitosťou. To znamená, že vaše pravidelné a kvalitné stravovanie v rámci zdravého životného štýlu a športovania bude kritizované a zosmiešňované nielen v rodine, ale taktiež v škole alebo na pracovisku. Neprikladajte tomu veľkú vážnosť a držte sa svojej cesty. Kritika a posmechy nakoniec rýchlo vymiznú, ak sa objavia prvé výsledky vašej snahy.
Zatiaľ čo sa ľudia okolo vás budú stravovať v rýchlom občerstvení, na vašom tanieri budú výživné a hodnotné jedlá, ktoré budú mať vplyv na zlepšenie športových výkonov a poskytnú vám potrebnú energiu a živiny. Zatiaľ čo vaše okolie bude jesť prakticky čokoľvek a kedykoľvek, vy budete dodržiavať pevnú postupnosť dopredu určených a naplánovaných jedál. Kvôli udržaniu pozitívnej dusíkovej bilancie siahnete po jedle približne každé tri hodiny.
Pravidelný tréning so stravou priemerného občana je pre športovca stratou času, resp. bude oveľa menej produktívny. Organizmus trénujúcich ľudí vyžaduje ďaleko viac energie, bielkovín, sacharidov a kvalitných tukov. Navyše, musíte prijímať živiny v pravidelných intervaloch od prebudenia až do neskorého večera.
Foto zdroj: thinkstock