Ako vzniká pálenie záhy
V súvislosti s pálením záhy (resp. pyrózou) a potravinami, ktoré sú s tým spojené, ľuďom častokrát prídu na um pikantné a korenisté jedlá. Problémom sú však skôr mastné a nezdravé pokrmy. Pri prehĺtaní sa svalstvo v hrdle sťahuje a núti potravu a tekutiny skĺzavať dolu pažerákom, kde sa na malý okamih otvára pažerákový zvierač a dovoľuje potrave vstúpiť do žalúdka. Následne sa pomerne rýchlo uzavrie.
Určité potraviny dokážu zapríčiniť chemické zmeny v tráviacom trakte, dôsledkom čoho sa po najedení uvoľní dolný pažerákový zvierač a trvá to potom dlhší čas ako je bežné. To dovoľuje obsahu žalúdka a niektorým žalúdočným šťavám stúpať nahor a dráždiť sliznicu pažeráka.
Chronické pálenie záhy môže spôsobovať značné problémy, keďže časté vystavenie kyseline poškodzuje tkanivo pažeráka. Ten sa môže zužovať, čím vznikajú problémy s prehĺtaním, objavujú sa tiež prípady vzniku vredov a v horších situáciách to končí aj rakovinou pažeráka.
Časté príčiny
Pálenie záhy niekedy spôsobuje aj tesné oblečenie alebo ak si po výdatnom jedle ľahnete. Nesmieme zabudnúť ani na obezitu ako na rizikový faktor vzniku týchto problémov, no presná diagnostika a liečba pálenia záhy samozrejme patrí do rúk lekárov. V tomto článku sa zameriame na niektoré skupiny potravín, ktoré sú proti pyróze zväčša účinné a poukážeme aj na niektoré rizikové pokrmy.
Potraviny vs pálenie záhy
Celozrnné výrobky a pokrmy s vyšším obsahom vlákniny (hlavne zelenina a ovocie) dokážu prispievať k zmierneniu pyrózy, či už sa jedná len o občasný problém, prípadne vás trápi pravidelne. Ľudia, ktorí denne konzumujú potraviny s vysokým obsahom vlákniny, nie sú tak náchylní na vznik súvisiacich ťažkostí (pálenie v hrdle, kyslá chuť v ústach, pocit plnosti alebo nevoľnosť).
Jedným z vysvetlení je to, že vláknina absorbuje nitrity, čím zabraňuje vzniku oxidu dusnatého. Ten môže byť totiž zodpovedný za uvoľnenie dolného pažerákového zvierača. Konzumácia stravy bohatej na vlákninu vás tiež núti stravu poriadne požuť a tým sa produkuje viacej slín, ktoré chránia pažerák. Tiež nezabúdajte na to, že prejedenia je jedným zo spúšťačov pálenia záhy a je veľmi dobré známe, že po jedlách s dostatkom vlákniny sa človek cíti sýtejší, čím sa teda minimalizuje aj tento problém. Viacerí odborníci na zdravú výživu odporúčajú denný príjem vlákniny približne 25 – 35 gramov.
Napriek všeobecnej domnienke ľudí, proti páleniu záhy sú vhodné aj niektoré koreniny. Vyzdvihnime z nich hlavne zázvor, kurkumu, škoricu, ale aj čili. Mnohé koreniny tiež chránia pred zápalmi a zabíjajú baktérie. Okrem toho dokážu nahradiť vyšší obsah soli alebo cukru v určitých pokrmoch, teda zlepšiť chuť jedla. Pamätajte, že problémom sú skôr mastné jedlá, nie pikantné. No ak vám určitý druh jedla alebo potraviny aj napriek tomu naďalej spôsobuje problémy, samozrejme to zo stravy vyraďte.
Na pálenie záhy sú účinné aj rôzne čaje, z nich môžeme menovať napríklad zázvorový čaj, čaj z koreňa horca, čaj z kôry červeného brestu a iné bylinkové čaje. Nezabúdajte ani na obyčajnú vodu a správny pitný režim, keďže aj pohár čistej vody môže pomôcť spláchnuť kyselinu naspäť do žalúdka. Proti pyróze sú vhodné aj špeciálne tablety na žuvanie alebo tablety na neutralizovanie žalúdočných kyselín (informujte sa o nich u lekára alebo v lekárni).
Na záver sa ešte pristavme pri tom, čomu by ste sa mali vyhýbať. Ako už bolo naznačené, sú to hlavne veľké porcie, mastné a nezdravé jedlá rýchleho občerstvenia. Okrem toho dokážu problémy s pálením záhy spôsobovať aj kofeín, čokoláda, alkohol alebo slané pokrmy (tiež cigarety a stres, aj keď to sa už netýka priamo stravovania).
Rôznym ľuďom však spôsobujú problémy rôzne potraviny. Musíte ich identifikovať (najlepšie v spolupráci s odborníkom) a nebáť sa vyradiť ich zo stravovania, aj keď ide o obľúbené alebo zdravšie jedlá.
Foto zdroj: thinkstock