B5
Význam:
- Pomáha uvoľňovať energiu z potravy a to z tukov, sacharidov, rovnako ako aj z bielkovín.
- Priaznivo ovplyvňuje metabolizmus cholesterolu.
- Je dôležitou zložkou pre sekréciu niektorých hormónov, ktoré pomáhajú metabolizmu, v boji proti alergiám, pri udržiavaní zdravej pokožky a svalov.
- Priaznivo ovplyvňuje tvorbu hemoglobínu, steroidných hormónov a lipidov (tukov).
- Spadá do kategórie tzv. anti-stresových látok.
Vitamín B5 je častejšie označovaný svojím slovným menom kyselina pantothénová. Väčšinu jej podstatných vplyvov som už uviedol v bodoch. K vlastnostiam môžem už len dodať tvrdenie, podľa ktorého má kyselina pantothénová význam aj z hľadiska prevencie vrások a šedivenia vlasov. Väčšiu pozornosť by mali vitamínu B5 venovať alergici, alkoholici a ľudia pod neustálym stresom. Znížený príjem je čiastočne spôsobený priemyselným spracovávaním potravín ako aj ich tepelným spracovaním v kuchyni. Toto však platí aj pre ostatné vitamíny.
Medzi potraviny bohaté na kyselinu pantothénovú patria sezamové semienka, orechy, hrach, avokádo, sušené marhule a figy. Zo živočíšnych produktov je to najmä pečeň, hovädzie a bravčové mäso, ryby a vaječný žĺtok.
V prípade nedostatku (ktorý je veľmi vzácny) vitamínu B5 sa môžu dostaviť pocity únavy, bolesti hlavy, nevoľnosť, depresia, srdcová nepravidelnosť, poruchy spánku, zhoršenie svalovej koordinácie a svalové kŕče. Bežnou stravou by však mal byť 10 miligramový denný príjem B5 zabezpečený. Nadbytok tohto vitamínu nie je považovaný za toxický. Pri dávkach väčších ako 1500 mg sa môžu dostaviť problémy s trávením.
B6
Význam:
- Je to jeden z najdôležitejších vitamínov v metabolizme proteínov – pomáha pri premene bielkovín na aminokyseliny a aminokyselín na bielkoviny.
- Zmierňuje únavu, urýchľuje regeneráciu a napomáha rastu svalového tkaniva.
- Pôsobí pozitívne na psychiku človeka pri telesnej záťaži, rovnako ako pri depresívnych stavoch.
- Niektoré vedecké testy naznačujú, že by B6 mohol zohrávať kladnú rolu pre zdravie srdca.
Pyridoxín bol začlenený do skupiny vitamínov radu B roku 1938 a od roku 1939 sa vyrába aj umelo. Aj napriek tomu, že sa v tele nachádza v pečeni, v obličkách, slezine, alebo v mozgu, jeho prevažná časť je obsiahnutá vo svaloch (až do 90%). Tak ako ostatné vitamíny B-komplexu tak aj B6 je rozpustný vo vode. Škála potravín v ktorých možno pyridoxín nájsť, je široká. Za výdatný zdroj sú považované zemiaky a banány. Treba však poznamenať, že Pyridoxín z potravín rastlinného pôvodu je často naviazaný na proteín a preto je v tele menej účinný. Pokiaľ teda potrebujete dodať telu vitamín B6, je lepšie siahnuť po živočíšnych zdrojoch. Sem patrí chudé mäso, hydina, ryby a vajcia.
Nedostatok tohoto vitamínu je u dospelých ľudí relatívne vzácny. Jeho dostatok v bežnej potrave to prakticky neumožňuje, ale napriek tomu môže nastať pri užívaní niektorých druhov liekov. Jeho príznaky sa môžu prejavovať depresiami, anémiou, nespavosťou, suchou pokožkou a popraskanými perami. Opačný stav, kedy je pyridoxínu extrémny nadbytok, môže byť nebezpečný. Príznaky toxických účinkov vitamínu B6 sa pritom môžu podobať na príznaky jeho nedostatku. Podľa niektorých štúdií môže dôjsť k poškodeniu nervov. Odporúčaná denná dávka sú 2 mg.
Foto zdroj: thinkstock