Zemiaky sú v našich zemepisných šírkach tradičným pokrmom, a nie je dôvod sa im vyhýbať. Obsahujú vysoké množstvo karotenoidov. Sú to rastlinné zložiek schopné likvidovať a odstraňovať z tela bunky narušené každodenným negatívnym vplyvom vonkajšieho prostredia. Rovnako pomáhajú telo zbavovať buniek opotrebovaných náročným fyzickým tréningom.
Zemiaky sú tiež bohatým zdrojom Vitamínu E, ktorý je nevyhnutnou formou prevencie pred vplyvom voľných radikálov. Hlavne pred ich premenou na lipoproteíny s nízkou hustotou, tzv. „zlý cholesterol“. Takýto cholesterol má tendencie usádzať sa na stenách ciev a znižovať ich priechodnosť. To môže mať za následok vysoký krvný tlak.
Tento druh zeleniny obsahuje tiež vysoké množstvo draslíka. Draslík je nevyhnutný pre správne fungovanie svalovej hmoty, predovšetkým pre kontrakcie svalov, ďalej pre prenosy nervových vzruchov, zdravé kosti, udržanie optimálnej hladiny vody v organizme a normálny krvný tlak. Faktom je, že zemiaky obsahujú viac draslíka ako banány. Najčastejším výsledkom nedostatkom draslíka u športovcov sú svalové kŕče.
Jeden priemerne veľký zemiak dodá organizmu 10% dennej potreby vlákniny. Vďaka vláknine má schopnosť už pri menšom množstve zasýtiť. Vďaka tejto vlastnosti je vhodný aj pri redukčnej diéte. V tomto prípade je však vhodné kombinovať zemiaky s potravinami s nižším glykemickým indexom. Ideálna je kombinácia so zeleninou, alebo chudším druhom mäsa.
Meď obsiahnutá v zemiakov je prospešná pre svalovú hmotu, a to tým, že asistuje pri vytváraní spojivových vlákien ako napríklad kolagénu Kolagén je nenahraditeľným pre udržiavanie zdravého a výkonného svalstva a pružnej pokožky.
V neposlednom rade majú tiež zemiaky vplyv na uľahčenie dýchania. Quercetín, fytonutrient nachádzajúci sa v určitých druhoch zeleniny sa ukázal ako pomocník v boji proti alergiám, sennej nádche či astme.
Zaradiť zemiaky do jedálneho lístka je jednoduché. Kvôli zachovaniu čo najvyššej výživovej hodnoty sa odporúča upravovať a konzumovať zemiaky v šupke, keďže práve v nej sa nachádza vysoké množstvo vyššie spomenutých vitamínov a minerálov. Ideálne sú pečené v rúre s pridaním trochy olivového oleja. Kvalitný rastlinný tuk pomáha organizmu vstrebať vitamíny obsiahnuté v potrave, funguje ako transportér. Skvelým obedom sú zemiaky zmiešané s hrudkovým tvarohom so zníženým obsahom tuku a zeleninový šalát.
Pri kúpe vyberajte zemiaky strednej veľkosti bez akýchkoľvek príznakov poškodenia. Zemiaky čo i len z časti zelené obsahujú jedovaté látky, ktoré sa ani varením úplne nezničia.
Foto zdroj: thinkstock